YOUTH WORLD CHAMPIONSHIP INNSBRUCK 2017

’s Werelds sterkste jeugdklimmers streden twaalf dagen lang voor de wereldtitel in hun categorie tijdens het jaarlijkse IFSC Climbing Youth World Championship in Inssbruck.. Ook het Belgian Climbing Team was vertegenwoordigd met 20 atleten in 3 categorieën (Youth B, A en Junior) en 4 disciplines (boulder, speed, lead en combined). De eindbalans? Acht halvefinalisten, twee finalisten, één bronzen medaille en een onbetaalbare wedstrijdervaring!

Boulder : Jasper Van Malderen behaalde een mooie 44-ste plaats in Jongens boulder B, en Elfe Claes strandde op een verdienstelijke 37-ste plaats bij Junior meisjes.

Speed : enkel Elfe Claes deed mee bij de meisje junioren , zij beklom de speedwand in 15.62 seconden en eindigde op een 33-ste plaats. De snelste meisjes deden het in minder dan 9 seconden, de snelste heren hadden minder dan 7 seconden nodig !

Lead : Héloïse Doumont (Junior) zette de beste Belgische prestatie in lead neer en ging naar huis met een bronzen medaille. De 14-jarige Lucie Watillon (Youth B) schopte het tot in de finale en eindigt op een gedeelde zesde plaats. Ook Celine Cuypers (Junior), Nicolas Collin (Junior), Harold Peeters (Youth A), Lukas Franckaert (Youth A) en Charlène Tilborghs (Youth B) plaatsten zich voor de halve finale.

Klimax-klimmers :

• Charlène Tilborghs (Youth B) gedeelde 16de plaats (halve finale)
  • Celine Cuypers (Junior) plaats 24 (halve finale)
  • Jasper Van Malderen (Youth B) 37
  • Elfe Claes (Junior) plaats 43
  • Laure-Anne Stevens (Youth A) plaats 67
  • Ties Van Craeynest (Youth B) gedeeld 71
  • Cathinka Tilborghs (Youth A) plaats 79
  • Ine Van Zegbroeck (Youth A) plaats 89

Atleten die deelnamen in boulder, lead en speed konden zich kwalificeren voor de combined finale op 9 en 10 september. Deze finale werd voor het eerst georganiseerd volgens het nieuwe wedstrijdformat, ontworpen voor de Olympische Spelen in 2020. Enkel Elfe Claes deed mee aan de combined van de Klimax-klimmers en behaalde een 25-ste plaats bij de junioren.Het is duidelijk dat de Belgische equipe zich ook op speed moet toeleggen om kans te maken op een ticket voor de Olympische Spelen.