Volwassentraining

Begeleide trainingssessies door ervaren trainers (ofwel VTS-gediplomeerden, ofwel trainers met jarenlange ervaring)

8/10 sessies voorjaars- en najaarstrainingen

De voorjaarsessies zijn er!
Start-to-climb (8 sessies) op dinsdag van 20u-22u – trainer Saar Vanautryve
start 20/02/2024
Basic (10 sessies) op donderdag van 20u-22u – trainer Veerle Baumer
start 22/02/2024 
Performance (10 sessies) op zondag van 14u30-17u00 – trainer Marjolein Béatse
start 25/02/2024
High Performance (10 sessies) op maandag van 18u30-20u00 – trainer Freek Dolhain start 19/02/2024

Via deze klimtrainingen voor volwassenen biedt BVKB twee maal per jaar (enerzijds start in oktober en anderzijds start rond februari/maart)  lessenreeksen aan om zowel kennis te maken met de klimsport (start to climb) als het verbeteren van je klimniveau.  Deze reeksen bestaan steeds uit 8 (start to climb) tot 10 klimtrainingen (alle andere groepen) en worden opgedeeld volgens uw huidig niveau en gewenste doelstellingen.

Afhankelijk van het aantal geïnteresseerden kan u training volgen zowel voor toprope (lengte)klimmen als voor boulderen. Er worden geen specifieke sessies in klimax 2 (indoor voorklimmen) voorzien tenzij op vraag van de hoogste groepen. Je sluit aan in de groep voor het niveau waarnaartoe je mikt op korte termijn.

Wie deelneemt aan de klimtrainingen dient ook inkom te betalen voor de klimzaal. Afhankelijk van je lidmaatschap (Klim-en bergsportfederatie/ lid BVKB/ niet aangesloten bij een klimfederatie) betaal je een bijdrage.
Leden BVKB betalen een lagere bijdrage voor de inkom, en niet-aangeslotenen bij de klim- en bergsportfederatie de hoogste bijdrage gezien voor deze laatsten ook een dagverzekering automatisch mee afgesloten wordt.
Wie lid wil worden van BVKB (en hierdoor goedkoper klimt) kan dit 
hier doen. Vanaf een aansluiting na 1 september betaal je trouwens ineens voor het huidige en volgend kalenderjaar.

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende trainingsgroepen toprope (lengteklimmen met touw) en boulder (klimmen zonder touw, max. hoogte 4m), nadien wordt er over iedere groep een klein woordje uitleg gegeven.

Jaartrainingen

Naast de vaste trainingssessies van 8/10 lessen bieden we ook jaartrainingen aan voor volwassenen. 
Terwijl de klassieke trainingssessies als doel hebben om jullie te introduceren in klimtrainingen en –technieken  is het de bedoeling om via deze jaartrainingen jullie een gans jaar continue te begeleiden volgens een uitgewerkt schema om zo jullie klimniveau te verbeteren..

Deze trainingen beginnen in oktober en lopen tot in mei.  De trainingen worden opgedeeld in 2 groepen volgens uw huidig niveau en gewenste doelstellingen.

Voorlopig gaat alleen groep C van start, in 2024 wordt mogelijks groep A/B opgestart.

Groep A/B waar de focus ligt op klimmers die meerdere keren per week gericht en  intensief willen trainen, eventueel aan wedstrijden (lead en/of boulder) willen deelnemen en die vlot 6B klimmen. Deze trainingen starten begin oktober en lopen tot eind mei.

Groep C  is vooral bedoeld voor zij die te oud zijn om bij de recreanten jeugd te klimmen, maar toch nog zin hebben om wekelijks gezellig samen in groep te klimmen. Ook deelnemers van de reeksen bij de volwassenen kunnen hier aansluiten. De trainingen lopen het hele jaar door op zaterdagavond.

Lengteklimmen:
Start to Climb: geen ervaring (8 sessies)
Basic : ik blijf hangen in de (lage) 5de graad (10 sessies)
Performance: Ik blijf hangen in de (lage) 6de graad (10 sessies)
High Performance: ik blijf hangen op 6C maar zou graag evolueren naar de 7de graad (10 sessies)

Start to climb: 
In deze reeks van 8 sessies wordt vooral aandacht besteed aan basisvaardigheden en het veiligheidsaspect. Leren correct voeten plaatsen, het evenwicht bewaren in verschillende posities, economisch leren klimmen, vanuit de benen klimmen, leren goed uithangen, kortom, de basisvaardigheden worden aangeleerd. Daarnaast wordt voor beginners aandacht besteed aan het materiaal en correct en veilig leren omgaan met het materiaal. Kortom, we leren je wat je nodig hebt om veilig te leren klimmen en geven de eerste tips en trucks om van start te gaan.
Na afloop is er een mogelijkheid om via een verkort traject het KVB1 ( 
klimvaardigheidsbewijs indoor toprope) te behalen door onze gediplomeerde evaluators.

Kostprijs voorjaar 2024 (incl huur materiaal en KVB1 bewijs na succesvol afleggen examen): 185€ voor BVKB-leden / 230€ voor niet-BVKB-leden

 

Basic:
Is het correct aandoen van een gordel geen geheim meer, kan je vlot met verschillende zekertoestellen zekeren, ken je de specifieke klimcommando’s, nodig om veilig te klimmen, maar wil je een stapje verder, dan is dit jouw groep. Er blijft veel aandacht voor de basisvaardigheden maar daarnaast komen de eerste prikkels aan bod om je niveau te verhogen richting 5C, max 6A. Indraaien, kruisen, regletten, slopers, het worden allemaal nieuwe begrippen die op het einde geen geheimen meer mogen hebben.

Kostprijs voorjaar 2024: 185€ voor BVKB-leden / 230€ voor niet-BVKB-leden


Performance:
Vanaf deze groep worden de specifieke prikkels en klimspecifieke eigenschappen belangrijk zoals maximale vingerkracht, hangkracht, routes goed leren lezen, weerstand, … Ga ervan uit dat je uitgedaagd zal worden, van opwarming tot het einde van de sessie.

Kostprijs voorjaar 2023: 185€ voor BVKB-leden / 230€ voor niet-BVKB-leden

High Performance:
Zijn de (lage) 6e graads routes voor jou geen probleem meer en wil je gericht trainen om ook de 7e graad in te vliegen, dan ben je in deze groep op de juiste plek.  We bouwen verder op je reeds ontwikkelde vaardigheden en leggen de lat wat hoger wat betreft zoals maximale vingerkracht, hangkracht, routes goed leren lezen, weerstand, … Ga ervan uit dat je uitgedaagd zal worden, van opwarming tot het einde van de sessie.

Kostprijs voorjaar 2023: 185€ voor BVKB-leden / 230€ voor niet-BVKB-leden

FAQ: LEES DIT ZEKER EENS NU JE HIER TOCH BELAND BENT!

  • Vanaf wanneer kan ik inschrijven? Van zodra de inschrijfmodules hieronder actief worden, kan je inschrijven!
  •  Kan ik me op een wachtlijst laten plaatsen? Neen, enkel van zodra de inschrijvingen open gaan kan je je aanmelden voor de trainingen. Principe: wie eerst inschrijft (en betaalt) is zeker van zijn/ haar plaats. Indien nodig worden de groepen gesplitst en een extra groep gecreëerd, afhankelijk van het aantal beschikbare trainers. Gelieve dus niet te mailen met de vraag wanneer de trainingen beginnen.
  • Gaan de trainingen opgestart worden? Alleen maar bij voldoende interesse én bij het rekruteren van voldoende trainers voor de specifieke groepen. Je wordt evenwel tijdig verwittigd mochten de sessies niet doorgaan.
  • Moet ik lid zijn van BVKB/ de klim- en bergsportfederatie? Neen, je betaalt echter wel een hogere bijdrage (niet aangeslotenen bij een federatie betalen ook een dagverzekering) aan de inkom of voor je klimsessies.
  • In welke groep hoor ik thuis? Doel is om tot het gewenste niveau te geraken. Ken je alle veiligheidsaspecten, ben je in bezit van een KVB1 en klim je vlot 5A, heb je moeite met 5B en is 5C nog niet haalbaar, hoor je in de groep “basic”.
  • Heb ik een KVB (klimvaardigheidsbewijs) nodig? Je moet aangeven aan de balie (ticket inkom) dat je een gedocumenteerde vaardigheid bezit (KVB1,2,3,4) of dat je zelf aangeeft over deze vaardigheden te beschikken. Registreer hier je klimcompetentie. Voor de Start-to-climb wordt een KVB1-traject voorzien na de lessenreeks met mogelijkheid tot het behalen van een KVB1 mits slagen in het evaluatiemoment. Andere deelnemers kunnen dit via de reguliere klimschooltrajecten bekomen of sturen een mailtje naar de verantwoordelijke van de volwassentrainingen.
  • Heb ik eigen materiaal nodig? Dit wordt alleen maar gestimuleerd. Zo geraak je vertrouwd met je eigen materiaal! Ga voor een eerste keer naar een speciaalzaak en laat je adviseren voor het type gordel, de verschillende soorten klimschoenen worden je uitgelegd, alsook het zekermateriaal. Wij adviseren een autotuber of een automatisch blokkerend toestel (typt grigri) gezien de foutenmarge daar het kleinst is. Je dient evenwel voor een KVB1 met alle soorten materiaal te kunnen zekeren! Een pofzakje met magnesium (bol, losse poeder) kan handig zijn. Meer en meer wordt ook vloeibare magnesium geïntroduceerd, gezien dit minder fijn stof veroorzaakt. Vergeet ook niet (sport)drank mee te brengen op de trainingen. Trainingen duren snel 2u, afhankelijk van het niveau van de groep!
  • Ik heb nog een vraag… Stel ze dan gerust via volwassentrainingen@bvkb.be. Lees aub zeker eerst nog eens bovenstaande, de meeste info staat er al.