Clinic: Lawinekunde – Basis

Lawines, ze horen helaas net zo bij de winter als het sneeuwwitte plezier dat we zo graag opzoeken wég van de skipistes of de gemarkeerde sneeuwschoenpaden. Jaarlijks komen zo’n 150 mensen door lawines om het leven, waarvan het grootste deel in de Alpen. Basiskennis van sneeuw, de soorten lawines én vooral hoe het risico beheersbaar te houden, kunnen jou en je tochtgenoten voor gevaarlijke situaties behoeden.

Deze theoretische workshop richt zich op sneeuwschoenwandelaars, freeriders en tourskiërs die geen of nauwelijks voorafgaande lawinekennis hebben. Op volgende vragen bieden we een antwoord: Wat is een lawine? Hoe ontstaan lawines? Waarmee rekening houden om veilig winterse tochten te maken? Wat vertelt een lawinebericht ons? Welke modellen van risicomanagement kunnen ons daarbij helpen? Welke minimale uitrusting is er nodig? Ook wordt er aandacht besteed aan het bredere plaatje van tochtvoorbereiding in een winterse context. Dit is een introductie , wat betekent er meer nodig is aan kennis en opleiding om zelfstandig op wintertocht te gaan in gebieden met lawinerisico.

De lesgever is UIAA Instructor ‘Winter Trekking and Snowshoeing’ Bart Smets, met tevens behoorlijk wat wintertochten op het palmares.

Waar : Klimax vergaderzaal, Breendonk
Wanneer : woensdag 19 februari om 19u30
Prijs: €15,00

Inschrijven