Historiek

Bergsport Vereniging Klein-Brabant staat al sinds 1978 aan de top voor al wat te maken heeft met bergsport en klimsport in de ruime regio Klein-Brabant.
Door het samengaan van twee actieve bergsportkernen, één in Bornem onder de leiding van Renaat Muys, en één in Breendonk (vanuit jeugdhuis ‘t Schuur) onder de leiding van Frans Michiels, ontstond BVKB.
Beide kernen waren tot 1978 naast elkaar bezig binnen wat toen nog ‘Vlaamse Bergsport Vereniging’  heette.

Om aan de hooggespannen verwachtingen van het steeds groeiend aantal leden te kunnen voldoen, werd beslist om van de regio Klein-Brabant een aparte afdeling vzw te maken en ons als zodanig ook te profileren.
De kern Bornem was ondertussen overgegaan tot de bouw van de allereerste buitenklimmuur in Vlaanderen. Dankzij de financiële inbreng van Renaat werden de nodige fondsen gevonden om aan de bouw van deze buitenklimmuur te beginnen. Harry Van Lent nam de coördinatie waar en was de werfleider van het hele project,  lang voor die terminologie in Vlaanderen was ingeburgerd.
Vijf jaar na de oprichting van BVKB als vzw, was de klimmuur in Breeven een feit.
Door de stijgende interesse voor de klimsport werd het nodig om te starten met een echte ‘Klimschool’.
Door de samenwerking van vele vrijwilligers aan de buiteninfrastructuur groeide ook de interesse om samen iets te doen in het hooggebergte. De ‘Meibeklimming’ was geboren.

Het typische Belgische klimaat bracht een aantal leden ertoe om te dromen van een eigen indoor zaal. Om de infrastructuur evenwichtig te spreiden, en door het engagement van de gemeente Puurs werd ‘Klimax’ gebouwd in sportcentrum Vrijhals in Puurs (Breendonk).
De projectleider en werfleider hier was Geert Hauchecorne. Gestart op 5 december 1998 werd de zaal geopend op 30 april 1999. Op 10 januari 2000 mochten wij de 10.000ste klimmer begroeten.

Ook de bouw van Klimax had voor BVKB consequenties. De toevloed van geïnteresseerde jongeren dwong ons om meer aandacht te besteden aan jonge klimmers. De jeugdafdeling van BVKB en de jongerenwerking behoren tot de betere van het land. Wat de begeleiding van jonge topsporters betreft staan we aan de top.

Door de organisatie van een eigen master, GOLDFINGER, onder de bezielde leiding van Leo Vanhengel, toenmalig voorzitter van VBSF, slaagde BVKB erin om een reputatie als organisator van binnen- en buitenlandse wedstrijden op te bouwen. De bekroning kwam er in 2004 met de allereerste organisatie van een wereldbekerwedstrijd in de lage landen.

Ondertussen zijn we reeds vele edities verder en is de wereldbekerwedstrijd in Puurs wijd en zijd befaamd.

Maar de ambitie bleef : in 2007 werd gestart met Klimax 2 , een semi-outdoor klimzaal. Deze zaal, geschikt voor lead voorklimmen en speedklimmen maakte van het klimax-complex de grootste kliminfrastructuur van Europa. Sinds oktober 2015 is het klimax complex uitgebreid met een derde klimzaal : klimax 3 : een boulderzaal.
De kers op de taart kwam er in september 2016 door opening van een trainingszaal en onze klimbar waar je gezellig kan keuvelen over je klimexploten.

BVKB is niet enkel sportklimmen.  Andere grote disciplines zijn het rots- en bergbeklimmen en het wandelen. Daarnaast bieden we of ondersteunen we , via derden, oa. toerskiën,  slacklinen , skimountaineering.

Een vereniging als Klein-Brabant is het aan zijn werkende leden verplicht om ook aan ontspanning te doen. Recepties, clubkampioenschappen , info-avonden etc.  zijn jaarlijks aan de orde. Een nieuw initiatief, Night of the Tops, gelanceerd in 2013 zal verlengd worden wegens groot succes.

Sinds 2013 wensen we ons ook als g-sportclub te profileren en organiseren we naast trainingen ook (inter)nationale wedstrijden.

BVKB heeft als doel iedereen te laten kennismaken met de klimsport en aanverwanten !

BERGSPORTVERENIGING KLEIN-BRABANT vzw (BVKB vzw) , C. Verschaevestraat 17, 2870 BREENDONK-PUURS - BTW BE 0445200207

SportWerk KBF CMBEL g-sport